21.11.09

Επαναλειτούργησε ο επιταχυντής σωματιδίων LHC (vids)


Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος τέθηκε ξανά σε λειτουργία την Παρασκευή (20/11), έπειτα από μία διακοπή 14 μηνών εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας (CERN), που έχει την έδρα του στη Γενεύη, έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC, που θα προσφέρει νέες γνώσεις ως προς τη δομή της ύλης και του σύμπαντος, προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή το CERN, «μία δέσμη η... οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη απόψε στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC, που αναμένονται το 2010».

Η κυκλοφορία μίας δέσμης σωματιδίων στη διάρκεια μερικών λεπτών είχε προβλεφθεί αρχικά για τις 07:00 (8:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου (21/11).

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης.
www.cosmo.gr