18.11.09

Εξωγήινους αντί για αγγέλους ψάχνει το Βατικανό


Απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει όντως ζωή σε άλλους πλανήτες αναζητούν οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες του Βατικανού. «Η αναζήτηση εξωγήινων δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη στον Θεό» δηλώνει ο ιησουΐτης πατήρ, Χοσέ Γκάμπριελ Φούνες...

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009, η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας διοργάνωσε πενθήμερο συνέδριο αστροβιολογίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου, αστρονόμοι, γεωλόγοι, βιολόγοι, φυσικοί και άλλοι ειδικοί.

"Τα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής και το αν υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν, είναι πολύ κατάλληλα και αξίζουν σοβαρή εξέταση" δήλωσε ο αστρονόμος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού, ιησουΐτης πατήρ, Χοσέ Γκάμπριελ Φούνες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοια ερωτήματα "έχουν πολλές φιλοσοφικές και θεολογικές επιπτώσεις".

"Υπάρχει μια χειροπιαστή προσδοκία ότι το σύμπαν φιλοξενεί ζωή και υπάρχει η ελπίδα ότι η πρώτη ανακάλυψη απέχει μόνο λίγα χρόνια" δήλωσε ο Κρις Ίμπι, καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "μπορεί τα κίνητρα και οι μεθοδολογίες της θρησκείας και της επιστήμης να διαφέρουν, όμως και οι δύο θεωρούν τη ζωή ένα ξεχωριστό συμβάν σε ένα πελώριο και κατά βάση αφιλόξενο σύμπαν".

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα αστρονόμος Αθηνά Κουστένη, του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, δήλωσε ότι "αν υπάρχει ζωή, θα τη βρούμε σύντομα", το πιθανότερο μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως είπε, στην αστροβιολογία "συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία".
ENET