22.10.09

Στη δημοσιότητα οι εικόνες της NASA από τον «βομβαρδισμό» της ΣελήνηςΛος Αντζελες: «Μείναμε έκπληκτοι με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν» σχολιάζουν ερευνητές της NASA, δέκα ημέρες μετά την ελεγχόμενη συντριβή ενός άδειου πύραυλου και ενός δορυφόρου στη Σελήνη, σε μια προσπάθεια εντοπισμού νερού.
Νέες εικόνες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία δείχνουν ένα σύννεφο συντριμμιών, ύψους περίπου 1,6 χλμ και διαμέτρου 6-8 χλμ, που φωτογραφήθηκε στο ορατό, το υπεριώδες και το εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, λίγο μετά την πρόσκρουση του πυραύλου Centaur μέσα σε έναν μονίμως σκοτεινό κρατήρα στο νότιο πόλο του φεγγαριού.
«Μείναμε έκπληκτοι με τα... δεδομένα που συλλέχθηκαν» δηλώνει ο Αντονι Κολαπρέτ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής LCROSS. «Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά για την ανάλυση και τα δεδομένα φαίνονται να είναι πολύ καλής ποιότητας.
Δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την πρόσκρουση του πυραύλου στις 9 Οκτωβρίου είχαν δηλώσει απογοητευμένοι για την απουσία φαντασμαγορικών εικόνων στη ζωντανή μετάδοση της NASA. Το μόνο που είχε ανακοινώσει τότε η υπηρεσία ήταν ότι κατέγραψε μια υπέρυθρη λάμψη από το χτύπημα.

Η αποστολή, όμως, ήταν κάθε άλλο παρά αποτυχημένη για τους ερευνητές του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, όπου βρισκόταν το κέντρο ελέγχου.
«Υπάρχει μια ξεκάθαρη ένδειξη για μια τολύπη ατμού και λεπτόκοκκων συντριμμιών» αναφέρει ο Κολαπρέτ. «Η λαμπρότητα των αναβλημάτων φαίνεται να βρίσκεται στο κατώτερο όριο των προβλέψεών μας και αυτό ίσως αποτελεί στοιχείο για τις ιδιότητες του υλικού που εκτίναξε ο [πύραυλος] Centaur».
Οι εικόνες που μετέδωσε ο δορυφόρος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), με ανάλυση μικρότερη των δύο μέτρων, υποδεικνύουν ότι ο κρατήρας της πρώτης πρόσκρουσης είχε διάμετρο περίπου 28 μέτρα, αρκετά λιγότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
http://www.philenews.com/main/73,1,25,0,20127-.aspx