23.10.09

Εικονική πραγματικότητα


Οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στα πρόθυρα του θανάτου, περιγράφουν την εμπειρία τους με τον γνωστό όρο «εξω-σωματική». Οι επιστήμονες στο Karolinska Institutet έχουν βρει μια τεχνική που αναδημιουργεί αυτήν την αίσθηση σε πλήρως ξύπνιους και υγιείς εθελοντές. Ελπίζουν ότι αυτή η τεχνική θα τους επιτρέψει να μελετήσουν την σχέση μεταξύ του σώματος και «του εαυτού» σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Δύο τηλεοπτικές φωτογραφικές μηχανές τοποθετούνται δίπλα-δίπλα (όπως τα μάτια) πίσω από τον εθελοντή. Μέσα από τα ειδικά γυαλιά που... φοράνε οι εθελοντές έτσι «βλέπουν με τα μάτια ενός άλλου», βλέπουν τον εαυτό τους από έξω, έτσι ακριβώς όπως θα τον έβλεπε ένας άλλος.
Για να επιτευχθεί όμως η εξω-σωματική εμπειρία πρέπει οι εθελοντές να νοιώσουν έξω από το σώμα τους. Αυτό μπορεί να γίνει εάν κάποιος σταθεί μπροστά στις κάμερες και «αγγίξει» ένα φανταστικό στήθος ταυτόχρονα αγγίζουν το...
στήθος του εθελοντή. Ο συνδυασμός των δύο ερεθισμάτων έκανε πολλούς να αισθανθούν ότι βρίσκονται μακριά από το σώμα τους. Ο εαυτός άφησε το σώμα που ο εθελοντής μετά το αισθανόταν σαν μια άδεια κούκλα.
Για περισσότερες ενδείξεις ο καθηγητής Έρσον «χτύπησε» το φανταστικό στήθος σε δώδεκα εθελοντές που αντέδρασαν όλοι σαν να τους είχαν χτυπήσει πραγματικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν εκτός των άλλων και στην επιστήμη των υπολογιστών.